Ugens skattetip:

Udnyt et aktietab mens du kan!
Som fornuftig aktieinvestor er det vigtigt, at du kaster et vågent øje på dit aktiedepot før Nytår. Der er nemlig en god chance for, at du ved få click med musen kan få Skattefar til at betale en del af gildet, hvis du i årets løb har opnået gevinst på nogle af dine aktier -det være sig ved salg eller i form af udbytte.

Reglerne er nemlig sådan, at du kan fratrække tab på børsnoterede aktier i gevinst og udbytte på børsnoterede aktier indenfor samme år.

Eksempel
Du konstaterer med tilfredshed, at du i marts måned 2023 har modtaget 12.000 kr. i aktieudbytte fra A.P. Møller.
Men midt i glæden over udbyttet, kommer du i tanke om, at gevinsten udløser pligt til at lægge en pæn sjat penge i ”fælleskassen” i form af udbytteskat på 27 %. Det svarer i det konkrete tilfælde til en skat på 3.240 kr.
Samtidig kan du konstatere, at dine aktier i Ørsted er gået ”i rødt” altså ligger i depotet med et latent (ikke realiseret) tab på 12.000 kr. Det er naturligvis ærgerligt, at dine ørstedaktier har proformet så dårligt, men du kan drage fordel af dette tab.

Her vil det være helt oplagt, at du før årsskiftet foretager et ”strategisk” frasalg af dine ørstedaktier, så det latente tab på 12.000 kr. bliver et realiseret tab, som du så kan modregne i udbyttet på A.P. Møller-aktierne.

Ved få click med musen kan du altså holde Skattefar helt væk fra fadet ved at eliminere den udbytteskat på 3.240 kr. som du ellers skulle have betalt i 2023.

Hvis du fortsat har en tyrkertro på, at aktierne i Ørsted på sigt vil performe bedre, er der ikke noget i vejen for, at du straks tilbagekøber det samme antal aktier du lige har solgt. Det koster kun 29 kr. pr. transaktion hos flere depotbanker.
Så ved at ofre 58 kr. på køb og salg af ørstedaktier før årsskiftet har du lige sparet 3.240 kr. i skat -altså nok til et kroophold på Skagen Klit for 2, hvis det er det du brænder for.

Tab på aktier kan føres frem men aldrig tilbage
Grunden til at det er smart løbende at udligne gevinst og tab på aktier er, at et tab ifølge de gældende skatteregler ikke kan føres tilbage i tiden. Derfor gælder det om at udnytte tabet, når chancen byder sig.
Har du fx haft en gevinst på aktier (salg eller udbytte) i 2023 og først realiserer et tab i 2024, så kan du ikke føre tabet i 2024 tilbage i den gevinst du havde i 2023.

Du kan godt nok fremføre et tab på børsnoterede aktier til modregning i gevinster i et senere år, men en ”fugl i hånden” må alt andet lige være bedre end en ”fugl på taget”.

For du kan jo komme til at stå i en situation, hvor du af privatøkonomiske årsager er nødt til at realisere dine aktier med et samlet tab, som du ikke kan bruge til noget, hvis du forlader aktiemarkedet for evigt og fx i stedet køber et hus for sparepengene.

Har du spørgsmål, er du som altid velkommen til at kontakte os.

Udgivet 06/11/2023

Book møde

Efter et møde med dig, hvor vi lærer hinanden at kende og gennemgår din situation og ønsker, kan vi varetage os alt det praktiske.
Book et møde
Idégrundlaget for revisorvirksomheden
Døssing & Partnere er at drive en godkendt revisorvirksomhed, der leverer kvalitetsydelser til kunderne til konkurrencedygtige priser.

Kontakt

4824 7314
dossing@dossing.dk
Roskildevej 12A
3400 Hillerød
Google Maps
Døssing & Partnere © 2021
CVR.: 42491748