For virksomheder og private
Grundlaget for økonomiske beslutninger
Personlig rådgivning med ét fokus
Overdragelse af virksomhed og arv
Få styr på hele den økonomiske pakke
Forberedelse øger chancen for succes
Rådgivning på baggrund af solid erfaring
Med vægt på sparringen
Køb og salg af virksomhed
Der kan være koldt og ensomt på toppen
Driver du virksomhed ud fra mavefornemmelser
Er du iværksætter, eller overvejer du?
Skab et stærkt team
Har du sikret dig og dine?
LEDERnetværk med fokus på erhvervsmæssig sparring
Økonomi, administration og investering
Bruger du din tid rigtigt?
Få mere viden
Ejerskab og transaktionerne skal indberettes årligt. Nu skal et nyt skema hjælpe.
Hvis man har bestemmende indflydelse på et selskab, skal såvel selskabet som ejeren personligt, indsende oplysninger om dette. Og hvis der sker transaktioner mellem et kapitalselskab, og dets ejer, skal disse transaktioner oplyses til Skattestyrelsen.
For selskabets vedkommende sker indberetningen via selskabets selvangivelse. Når denne indtastes skal man svare på om bl.a. personer har bestemmende indflydelse over selskabet, og hvilke transaktioner der i indkomståret er sket med disse.
For personens vedkommende findes oplysningerne i et ekstra skema som skal indsendes (nummer 04.021). Dette sker uafhængig af personens egen selvangivelse.
Alle personer som har bestemmende indflydelse over et selskab, skal indsende skemaet. Hvis der ikke har været kontrollerede transaktioner, svares nej til dette spørgsmål, og blanketten dermed færdigudfyldt og kan indsendes.
Alle transaktioner på nær udbytte og løn udbetalt via bank, samt fri bil/fri telefon, skal indberettes. Det kunne for eksempel være husleje mellem selskab og person, udlodning af en fordring eller personalegoder som ikke er bil eller telefon. Klasseeksemplet er mellemregning mellem person og selskab, og renter af samme, som skal indberettes uanset størrelse. Også selvom mellemregningen kommer fra almindelige udlæg.
Hvis man alene eller i sammen med nærtstående, ejer over 50 pct. af et selskab, har man bestemmende indflydelse.
Hvis en ægtefælle fx ejer 30 pct. af aktiekapitalen i et selskab, og den anden ægtefælle fx ejer 21 pct. af aktiekapitalen i det samme selskab, udøver ægtefællerne i fællesskab bestemmende indflydelse over selskabet, og begge ægtefæller skal derfor hver især indsende bilag til oplysningsskemaet om kontrollerede transaktioner.
Hvis en ægtefælle fx ejer 51 pct. af aktiekapitalen i et selskab, og den anden ægtefælle ingen aktier ejer i det selskab, er det kun den ægtefælle, der ejer 51 pct., der udøver bestemmende indflydelse og derfor skal indsende bilag til oplysningsskemaet om kontrollerede transaktioner.
Skattestyrelsens holdning til nærtstående er dog: ”Hvis en nærtstående til en aktionær med bestemmende indflydelse ikke selv ejer aktier mv., vil transaktioner mellem en sådan nærtstående og den nærtståendes aktionærs selskab ikke opfylde definitionen på kontrollerede transaktioner. Men da sådanne transaktioner som regel er afledt af aktionærens bestemmende indflydelse, anses de, når det er tilfældet, for at have passeret aktionæren og er derfor kontrollerede transaktioner mellem aktionæren og det selskab, aktionæren udøver bestemmende indflydelse over.”
Det kan virke som en naturlig og stor hjælp, at skemaet nu ligger på internet i stedet for i et regneark som sendes frem og tilbage mellem kunde, revisor og Skattestyrelsen.
Men det er stadig ikke helt uden problemer. I den optimale verden vil revisor normalt opnå kundens godkendelse af de forskellige oplysninger, inden de indberettes. I løsningen på nettet, kan man ikke generere indtægterne i en kladde, som derefter gennemgås af kunden. Det medfører at revisor ofte vil assistere med indberetning, og derefter sende en kvittering af indberetningen til kunden til godkendelse. Eller kunden foretager indberetningen selv.
Der har tidligere været et andet skema som skulle indsendes for personer. Dette foregik i regneark. Der var tvivl om hvilke oplysninger som skulle indberettes, samt hvordan afkrydsningen skulle foregå i dette skema. Derfor vurderes det til at være en væsentlig hjælp at Skattestyrelsen nu har opdateret skemaet på nettet.
Man kan finde det ny skema til indberetning her.
Her er et eksempel på skemaet i udfyldt stand med alle oplysninger.