For virksomheder og private
Grundlaget for økonomiske beslutninger
Personlig rådgivning med ét fokus
Overdragelse af virksomhed og arv
Få styr på hele den økonomiske pakke
Forberedelse øger chancen for succes
Rådgivning på baggrund af solid erfaring
Med vægt på sparringen
Køb og salg af virksomhed
Der kan være koldt og ensomt på toppen
Driver du virksomhed ud fra mavefornemmelser
Er du iværksætter, eller overvejer du?
Skab et stærkt team
Har du sikret dig og dine?
LEDERnetværk med fokus på erhvervsmæssig sparring
Økonomi, administration og investering
Bruger du din tid rigtigt?
Få mere viden
Trods hjælpepakker kan coronakrisen få negative, økonomiske konsekvenser, hvis virksomhedsledere ikke handler nu.
Det kan føles som ubehagelig bølgegang, som et vildt stormvejr eller som en tsunami, der skyller alt væk på sin vej, når virksomhedsledere skal vurdere de negative, økonomiske konsekvenser af corona-krisen.
Sådan beskriver leder af CFO Service hos revisionsfirmaet Døssing og Partnere Henrik Følbæk Nielsen situationen i en tid, hvor det stadig er svært at se udgangen på krisen. Henrik Følbæk Nielsen har opstillet tre scenarier for, hvad det er man som virksomhedsleder bør være opmærksom på.
- Når man bliver udsat for forandring i sin virksomhed og for eksempel de næste måneder ikke tjener det, som man havde forventet, så gælder det om at vurdere om det er et midlertidigt eller et varigt problem. Hvis det blot er midlertidigt, så befinder man sig i det, jeg kalder ”Bølgegang”, som ikke giver de store problemer, forklarer Henrik Følbæk Nielsen.
Det andet scenarie, ”Stormvejr”, er derimod en større opgave, hvor der skal træffes nogle radikale beslutninger. Det handler om at få lukket ned for omkostningerne ved for eksempel at afskedige medarbejdere eller stoppe for investeringsprojekter.
- Hvis du for eksempel er i underholdnings- eller rejsebranchen, så må du stoppe al markedsføring, fordi du ikke ved, hvornår kunderne vender tilbage. Til gengæld skal du gøre klar til at relancere dig selv og komme tilbage igen, siger Henrik Følbæk Nielsen.
”Tsunami” har lagt navn til det tredje scenarie, hvor en virksomhed slet ikke kan se, at der er lys for enden af tunnelen. Her er virksomheden ramt af de strukturelle forandringer, som er en følge af krisen.
- Forbrugerne har ændret vaner, for eksempel er flere begyndt at købe dagligvarer på nettet, og de kommer ikke tilbage til det samme handelsmønster, som før krisen. Det skal man som supermarkedet være parat til at tackle, for hvis man ikke følger med de strukturelle forandringer, så mister man sit fundament, siger Henrik Følbæk Nielsen.
I alle tre scenarier handler det om at kende sin situation og handle på den.
- Mange fag og brancher vil være som før, men der er også mange, som ikke vil, så når du skal navigere igennem en krise som denne, er du nødt til at gøre noget andet, end det du plejer. Når vi er igennem krisen, så skal du som virksomhed også ud og præsentere dig selv igen med en ny markedsføringsplan, og det dækker coronapakkerne ikke, siger Henrik Følbæk Nielsen men fremhæver Erhvervsstyrelsens andre hjælpepakker.
- Erhvervsstyrelsen og regeringen har været gode til at give rum til at arbejde med udvikling, både hvis man som virksomhed har brug for at genfinde sig selv eller det drejer sig om eksporthjælp, så det handler om, som virksomhedsleder at gøre sig nogle reflektioner over, hvad det er, vi er ramt af her, og hvad vi så skal gøre, siger han.
Af Marianne Due, Frederiksborg Amts Avis