Risiko for dobbelt beskatning, hvis du har indbetalt for meget på din ratepension

I 2010 indførte lovgiver et loft over, hvor stort et skattefradrag du kunne få ved at indbetale til ratepension. Loftet gælder summen af indbetalinger fra din arbejdsgiver og dine private indbetalinger til ratepension.

Fradragsloftet har udviklet sig således de sidste 5 år:

ÅrLoft over fradrag for ratepension
201854.700
201955.900
202057.200
202158.500
202259.200

Mange overser loftet

Skattestyrelsen har i pressemeddelelse fra december 2022 gjort opmærksom på, at rigtig mange borgere overser fradragsloftet. SKAT anslår, at det drejer sig om ca. 38.000 borgere alene i 2021.

SKAT oplyser, at man risikerer at blive dobbeltbeskattet af beløbet, hvis man er en af de borgere, som har betalt for meget ind på en ratepension.

Først bliver du beskattet af din løn i indbetalingsåret (fordi du ikke har fået fradrag for indbetalinger over loftet). Og 2. gang du bliver beskattet i de år, hvor du får udbetalt din ratepension.

Hvordan kan jeg se, om jeg har indbetalt for meget til ratepension ?

I de sidste par år har det faktisk været ret nemt tjekke, om du har indbetalt for meget til din ratepension. Allerede på side 1 på din årsopgørelse for 2022, vil det direkte fremgå af tekstboksen ”Vær opmærksom på”.

Her vil det fremgå, at dit fradrag er blevet beskåret enten ved en forhøjelse i rubrik 347 (hvis er er tale om indbetaling fra din arbejdsgiver), eller ved at dit fradrag er blevet begrænset i rubrik 21, hvis der er tale om en privat ordning.

Hvordan løser man problemet?

Heldigvis er der en løsning på problemet, hvis det viser sig, at du har indbetalt for meget til ratepension de enkelte år.

Der er faktisk 2 løsninger:

  1. Kontant din pensionsinstitut og anmod dem om at udbetale det overskydende beløb til dig.
  2. Kontakt din pensionsinstitut og anmod dem om at overføre det overskydende beløb til en livrente.

Der er faktisk ingen frist for, hvor længe du kan gå tilbage og anmode dit pensionsinstitut om at løse problemet. Der er derfor en god ide at gennemgå alle årene helt tilbage i 2010, hvor fradragsloftet blev indført, hvis du har mistanke om, at du har indbetalt for meget til ratepension.

Bemærk – du kan få det overskydende beløb udbetalt fra pensionsinstituttet uden skattemæssige konsekvenser.

Udgivet 22/03/2023

Book møde

Efter et møde med dig, hvor vi lærer hinanden at kende og gennemgår din situation og ønsker, kan vi varetage os alt det praktiske.
Book et møde
Døssing & Partnere © 2021
CVR.: 42491748