For virksomheder og private
Grundlaget for økonomiske beslutninger
Personlig rådgivning med ét fokus
Overdragelse af virksomhed og arv
Få styr på hele den økonomiske pakke
Forberedelse øger chancen for succes
Rådgivning på baggrund af solid erfaring
Med vægt på sparringen
Køb og salg af virksomhed
Der kan være koldt og ensomt på toppen
Driver du virksomhed ud fra mavefornemmelser
Er du iværksætter, eller overvejer du?
Skab et stærkt team
Har du sikret dig og dine?
LEDERnetværk med fokus på erhvervsmæssig sparring
Økonomi, administration og investering
Bruger du din tid rigtigt?
Få mere viden
I 2010 indførte lovgiver et loft over, hvor stort et skattefradrag du kunne få ved at indbetale til ratepension. Loftet gælder summen af indbetalinger fra din arbejdsgiver og dine private indbetalinger til ratepension.
Fradragsloftet har udviklet sig således de sidste 5 år:
Mange overser loftet
Skattestyrelsen har i pressemeddelelse fra december 2022 gjort opmærksom på, at rigtig mange borgere overser fradragsloftet. SKAT anslår, at det drejer sig om ca. 38.000 borgere alene i 2021.
Se pressemeddelelse her: https://www.sktst.dk/aktuelt/pressemeddelelser/tjek-din-indbetaling-til-ratepensionen-og-undgaa-dobbeltbeskatning/
SKAT oplyser, at man risikerer at blive dobbeltbeskattet af beløbet, hvis man er en af de borgere, som har betalt for meget ind på en ratepension.
Først bliver du beskattet af din løn i indbetalingsåret (fordi du ikke har fået fradrag for indbetalinger over loftet). Og 2. gang du bliver beskattet i de år, hvor du får udbetalt din ratepension.
Hvordan kan jeg se, om jeg har indbetalt for meget til ratepension ?
I de sidste par år har det faktisk været ret nemt tjekke, om du har indbetalt for meget til din ratepension. Allerede på side 1 på din årsopgørelse for 2022, vil det direkte fremgå af tekstboksen ”Vær opmærksom på”.
Her vil det fremgå, at dit fradrag er blevet beskåret enten ved en forhøjelse i rubrik 347 (hvis er er tale om indbetaling fra din arbejdsgiver), eller ved at dit fradrag er blevet begrænset i rubrik 21, hvis der er tale om en privat ordning.
Hvordan løser man problemet?
Heldigvis er der en løsning på problemet, hvis det viser sig, at du har indbetalt for meget til ratepension de enkelte år.
Der er faktisk 2 løsninger:
Der er faktisk ingen frist for, hvor længe du kan gå tilbage og anmode dit pensionsinstitut om at løse problemet. Der er derfor en god ide at gennemgå alle årene helt tilbage i 2010, hvor fradragsloftet blev indført, hvis du har mistanke om, at du har indbetalt for meget til ratepension.
Bemærk – du kan få det overskydende beløb udbetalt fra pensionsinstituttet uden skattemæssige konsekvenser.