Reglerne for benyttelse af arbejdsgiverens varebil

Hvordan er det når man gerne vil benytte arbejdsgiverens varebil
Det er forår og mange benytter lejligheden til at køre storskrald til genbrugspladsen eller buske til haven.

Til dette formål er der mange der låner arbejdsgiverens varebil med hjem i weekenden. Det kan man normalt ikke gøre uden at det kan få alvorlige skattemæssige konsekvenser for arbejdsgiver og medarbejder i form af krav om tilbagebetaling af købsmoms samt beskatning af fri bil.

Dagsbeviser
For at undgå skatte- og momsmæssige konsekvenser har man siden 2013 kunne indløse et såkaldt ”dagsbevis” hos motorkontoret i SKAT.
Dagsbeviser er blevet mere og mere populære. Således blev der i 2014 solgt 26.400 stk.
Hvis der er tale om en varebil med en totalvægt på under 3 tons, hvor arbejdsgiver har fratrukket momsen på købet, så koster et dagsbevis 225 kr.

Hvordan køber man et dagsbevis? Køb af dagsbevis sker via nettet ved at gå ind på motorkontoret med NemID og betale med Dankort. Så kan man printe beviset, som skal medbringes i bilen.
Gå til motorkontoret her: https://motorregister.skat.dk/dmr-front/appmanager/skat/dmr

Når man har købt et dagsbevis, er varebilen frikøbt i det eller de døgn, man har købt bevis for. Døgnet løber fra kl. 00.00 til 23.59.
Hvis man tager varebilen med hjem fredag eftermiddag efter arbejde og møder ind igen på arbejdet mandagen efter, har man brug for i alt 4 dagsbeviser (fredag, lørdag, søndag og mandag).
Hvis man bor i nærheden af arbejdsgiver, så vil det være nærliggende at nøjes med 2 dagsbeviser (lørdag og søndag). Hvis man henter bilen hos arbejdsgiver lørdag morgen og aflevere den igen søndag aften, så kan man nøjes med 2 dagsbeviser.
Når der er købt dagsbevis, kan man bruge bilen til alle private formål, uden at det får skatte- eller momsmæssige konsekvenser for arbejdsgiver eller medarbejder.

Specialindrettede varebiler
Hvis varebilen er specialindrettet, så må medarbejderen benytte bilen til kørsel hjem-arbejde hele året uden at det udløser skat eller momskrav. Eneste betingelse er, at medarbejderen ikke samtidig tager befordringsfradrag.
Hvis man kører hjem i arbejdsgivers varebil, der er specialindrettet, så må man endvidere godt foretage svinkeærinder under vejs.
Fx må man køre din søn i skole om morgenen, hvis skolen ligger på vejen til arbejde eller hente din datter fra sport, når man kører hjem fra arbejde.
I det daglige er der derfor ikke brug for at købe dagbeviser, hvis varebilen er specialindrettet. 

Hvis man derimod skal bruge varebilen i weekenden til en tur i sommerhuset, så er der grund til at købe dagsbeviser, da kørsel til sommerhus i weekenden ikke kan karakteriseres som et svinkeærinde.
Man tager varebilen med hjem fra arbejde fredag aften, kører i sommerhuset lørdag morgen og hjem til boligen igen søndag aften. Mandag morgen møder ind på arbejde igen.
Men hvor mange dagsbeviser skal der købes?
Svaret er, at der kun behøves 2 dagsbeviser i den situation. Et dagsbevis til lørdag og et dagsbevis til søndag.
Det hænger sammen med at kørsel mellem bolig og arbejde i en specialindrettet varebil er helt legalt og ikke udløser skat.
Al kørsel i weekenden betragtes derimod som privat, medmindre man faktisk er på arbejde den pågældende dag.
Kilde: Skat og råd

Udgivet 08/04/2015

Book møde

Efter et møde med dig, hvor vi lærer hinanden at kende og gennemgår din situation og ønsker, kan vi varetage os alt det praktiske.
Book et møde
Idégrundlaget for revisorvirksomheden
Døssing & Partnere er at drive en godkendt revisorvirksomhed, der leverer kvalitetsydelser til kunderne til konkurrencedygtige priser.

Kontakt

4824 7314
dossing@dossing.dk
Roskildevej 12A
3400 Hillerød
Google Maps
Døssing & Partnere © 2021
CVR.: 42491748