For virksomheder og private
Grundlaget for økonomiske beslutninger
Personlig rådgivning med ét fokus
Overdragelse af virksomhed og arv
Få styr på hele den økonomiske pakke
Forberedelse øger chancen for succes
Rådgivning på baggrund af solid erfaring
Med vægt på sparringen
Køb og salg af virksomhed
Der kan være koldt og ensomt på toppen
Driver du virksomhed ud fra mavefornemmelser
Er du iværksætter, eller overvejer du?
Skab et stærkt team
Har du sikret dig og dine?
LEDERnetværk med fokus på erhvervsmæssig sparring
Økonomi, administration og investering
Bruger du din tid rigtigt?
Få mere viden
Ny bogføringslov fremsat.
Kravet om digital bogføring og digital opbevaring af bogføring, transaktionsspor samt alle bilag, bliver alligevel ikke indført med virkning fra 2023 (det var der ellers lagt op til i høringsdokumenterne).
Der lægges op til at kravet indføres uændret, men at det først træder i kraft i tidligst 2024 for selskaber, og tidligst i 2026 for øvrige virksomheder som samtidig har en omsætning over 300.000 kroner.
Til gengæld falder kravet i 2024/2026 sammen med krav om anvendelse af digitale bogføringssystemer. Det medfører at alle selskaber (uanset omsætningsstørrelse) samt andre virksomheder med en omsætning over 300.000 kroner, fremadrettet skal anvende et digitalt bogføringssystem, som skal godkendes af Erhvervsstyrelsen. Dette system skal 1) understøtte løbende bogføring med angivelse af bilag for hver registrering og en betryggende opbevaring af registreringer og bilag i 5 år, 2) opfylde anerkendte standarder for it-sikkerhed, herunder for bruger- og adgangsstyring, samt sikre automatisk sikkerhedskopiering af registreringer og bilag samt 3) understøtte automatisering af administrative processer, herunder ved automatisk fremsendelse og modtagelse af e-fakturaer samt ved mulighed for kontering i overensstemmelse med en offentlig standardkontoplan.
Samtidig vil alle selskaber skulle oplyse Erhvervsstyrelsen, hvilket bogføringssystem de anvender.
Hvis loven som forventet vedtages inden udgangen af maj 2022, vil disse forhold gælde fra 1.7.2022:
Erhvervsministeren bemyndiges til at kræve at der skal anvendes elektroniske fakturaer og lignende dokumenter fremadrettet, og også at dokumenter deles med det offentlige. Så længe dette sker gennem en bemyndigelse, vil det kunne udvides afhængigt af fremtidige erhvervsministre, og det betyder derfor i praksis at staten potentielt vil kunne se alle danske virksomheders totale bogføring.
Samtidig kan der i fremtiden indføres en offentlig standardkontoplan som man skal anvende til at bogføre efter.
Du er som altid velkommen til at kontakte os.