Gratialer

Jubilæumsgratialer
Det er ganske få indkomster, som er skattefrie i Danmark. En af dem er jubilæumsgratialer. Det er nok et emne, som mange virksomheder overser, når de leder efter muligheder for at udbetale skattefrit vederlag til deres medarbejdere.

Ifølge Ligningslovens § 7 U kan en virksomhed udbetale op til 8.000 kr. skattefrit til deres medarbejdere i anledning af virksomhedens eller medarbejderens jubilæum.

Virksomhedens jubilæum:
Ifølge loven har en virksomhed jubilæum, når den har eksisteret i 25 år eller flere år deleligt med 25. Altså 50 år, 75 år osv.

Det år, hvor virksomheden har jubilæum, kan den udbetale op til 8.000 skattefri kroner til hver medarbejder.

Det er en betingelse, at alle medarbejdere får det samme beløb, dog med mulighed for at graduere forholdsmæssigt alt efter om medarbejderen arbejder på heltid/deltidsarbejde.

Direktøren for et selskab kan også få jubilæumsgratiale på lige fod med de andre medarbejdere, selvom vedkommende ejer selskabet.

Bemærk, at hvis virksomheden er startet i personligt regi og senere er omdannet til et selskab, så kan perioden i personligt regi tælle med i selskabets levetid.

Medarbejderens jubilæum:
Ifølge loven har en medarbejder jubilæum, når han har været ansat i firmaet i 25 år. Ligeledes når han har været ansat i 35 år eller længere tid, når antal år er deleligt med 5. Altså også 40 og 45 år i samme firma anses som jubilæum.

Generelt for både virksomhedsjubilæum og medarbejderens jubilæum gælder, at jubilæumsgratialet skal være et beløb, der ligger ud over den normale løn. Man må altså ikke nedsætte den normale løn med 8.000 kr. det pågældende år for at udbetale 8.000 kr. i jubilæumsgratiale. Ydermere skal man være opmærksom på, at den enkelte person kun max. kan modtage 8.000 kr. skattefrit pr år. Hvis der fx skulle være et tilfælde, hvor både virksomhed og medarbejder har jubilæum samme år, så kan medarbejderen altså kun modtage i alt 8.000 kr. skattefrit dette år.

Fratrædelsesgodtgørelse:
Ligningslovens § 7 U indeholder også en mulighed for at udbetale 8.000 kr. skattefrit det år, hvor en medarbejder stopper sin ansættelse i firmaet. Det kaldes fratrædelsesgodtgørelse og det må ikke afløse løn i opsigelsesperioden, men skal lægge ud over, hvad lønmodtageren i øvrigt har krav på ved sin fratræden.

Har du spørgsmål er du som altid velkommen til at kontakte os.

Udgivet 29/03/2022

Book møde

Efter et møde med dig, hvor vi lærer hinanden at kende og gennemgår din situation og ønsker, kan vi varetage os alt det praktiske.
Book et møde
Idégrundlaget for revisorvirksomheden
Døssing & Partnere er at drive en godkendt revisorvirksomhed, der leverer kvalitetsydelser til kunderne til konkurrencedygtige priser.

Kontakt

4824 7314
dossing@dossing.dk
Roskildevej 12A
3400 Hillerød
Google Maps
Døssing & Partnere © 2021
CVR.: 42491748 
X