Omvendt betalingspligt pr. 1. juli

Når en dansk virksomhed køber en vare af en anden dansk virksomhed, er vi vandt til, at det er sælger, der afregner momsen.

Men pr. 1. juli har folketinget indført omvendt betalingspligt på nationalt plan for visse varer. Det betyder altså, at sælger skal sælge varen uden moms og at køberen skal afregne momsen.

De varer der bliver omfattet af omvendt betalingspligt er:

  1. Mobiltelefoner herunder smartphones
  2. Bærbare computere (Pc’er) og tablets (fx IPad)
  3. Computerchips (kredsløbsanordninger) i løs vægt (altså som ikke er indbygget i en maskine)
  4. Spillekonsoller (PlayStation, X-box mv. )
  5. Sammensatte varer (hvis hovedleverancen er et af produkterne 1)-4) fx en mobiltelefon og et headset.

Undtagelse 
Virksomheder, der i overvejende grad sælger til private, er dog undtaget for omvendt betalingspligt. De skal altså stadig opkræve moms på alle salg –også salg til virksomheder.

Overvejende grad vil sige, at over 50 pct. af salget går til private. En virksomhed som Elgiganten vil givet vis blive undtaget på den konto.

Det betyder altså, at hvis virksomheden går ud og køber en Pc’er i Elgiganten efter 1. juli 2014, så vil den stadig få en faktura med moms, som den kan trække fra på normal vis.

Man må gå ud fra, at virksomheder, der i overvejende grad sælger til virksomheder, i hvert tilfælde vil spørge køber, om han er privat eller en virksomhed. Hvis køber er en virksomhed, så udsteder sælger en faktura uden moms.

Konsekvenser 
Det største bøvl rammer de virksomheder, der i overvejende grad sælger Pc’ere og mobiltelefoner til erhvervsdrivende. Disse firmaer -som fx TDC Erhverv, skal have deres systemer klar til 1. juli, så de kan håndtere momsfrit salg til virksomheder.
En anden gruppe, som får besvær af de nye regler er tandlæger, læger mv. som ikke er momsregisteret. Hvis disse virksomheder skal købe mobiltelefoner hos fx TDC Erhverv, så er det nødt til at lade sig momsregistrere for at kunne afregne momsen.

For virksomheder, der i forvejen er momsregistreret, er det nok ikke det store problem og angive erhvervelsesmomsen på momsangivelsen.